Boli şi afecțiuni

Varicela, o boală foarte contagioasă!

Publicat la data de 15 noiembrie 2012 de
 • A A A

 • Etichete:, ,
  varicela-1351889177

  În popor este cunoscută sub denumirea de varicelă sau vărsat de vânt. Este vorba despre o boală care se transmite rapid de la un copil la altul.

  Boala este mai frecventă la copiii cu vârste cuprinse între doi şi paisprezece ani, iar sezoanele în care are o prevalenţă mai mare sunt primăvara şi iarna. Fiind o afecţiune extrem de contagioasă, persoanele bolnave necesită carantina de cel puţin şase zile de la apariţia erupţiei.

  Sursa de varicelă o constituie în primul rând persoanele care au căpătat virusul varicelozesterian, virus care produce şi zona zoster. La copii, simptomele care apar sunt iniţial minore şi se manifestă prin dureri de cap, febră, vărsături, şi poate dura între 7 şi 10 zile. După acest interval apar noi elemente eruptive, adică nişte pete de culoa-re roşie, care în câteva ore se umplu cu lichid. În perioada eruptivă, care durează 7-10 zile, erupţia apare mai întâi pe corp unde domină, apoi pe faţă şi mem-bre fiind însoţită de febră şi mâncărime, cu aspect de vezicule comparate cu picătura de rouă. Erupţia poate apărea şi pe palme, pielea capului şi chiar în gură. „În evoluţia normală, dacă vezicula nu e ruptă, se deprimă, conţinutul ei lichid se concentrează formându-se în final o crustă. Stadiul de cruste durează între 10-20 de zile. Dacă nu sunt infectate, ele nu lasă cicatrici”, a explicat dr. Teodora Bucur, medic primar neonatologie-pediatrie, pentru Ghidul Medical Spitalul ISIS.

  Complicaţiile varicelei sunt rare şi pot fi determinate de suprainfecţia bacteriană a veziculelor. Alte complicaţii care sunt însă mult mai severe sunt meningo-encefalita sau pneumonia.

   

  Tratamentul presupune medicamente, dar şi repaus

  Deşi în cazul copiilor izolarea este aproape imposibilă, ea este necesară pentru că boala este contagioasă. Tratamentul poate fi administrat la domiciliu şi presu-pune, pe lângă igiena pielii şi a mucoaselor cu ajutorul talcului şi a alcoolului mentolat, repaus la pat. De reţinut este că un bolnav de varicelă nu poate face baie generală decât după căderea crustelor. Doar cazurile grave în care apar şi complicaţiile necesită spitalizarea. Formele uşoare de boală sunt mai ales tratate prin prevenirea suprainfecţiei bacteriene. Prevenirea se poate face prin imunizarea copiilor sau prin imunizarea cu imunoglobuline specifice varicelei, care se administrează încă din primele zile de la infectare.

   

  În sarcină, poate produce malformaţii

  Dacă apare în primul trimestru de sarcină, varicela poate produce malformaţii fetale sau o evoluţie severă a bolii pentru viitoarea mamă. Cel mai mare risc pentru defectele congenitale sunt atunci când mama se îmbolnăveşte de varicelă când sarcina are între 7 şi 20 de săptămâni. Riscul pentru malformaţii congenitale datorate infecţiei variceloase în primul trimestru de sarcină este foarte mic.

   


  0 Comentarii


  Fii primul care comentează!


  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *. NOTĂ: Vă rugăm să postaţi doar comentarii legate de subiectul tratat în articol. Sunt interzise: folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) articolului, afişarea de anunţuri publicitare, jignirile, injuriile aduse celorlalţi cititori care au postat comentarii. Încălcarea acestor termeni şi condiţii va fi sancţionată cu ştergerea comentariului. Pentru mai multe detalii, citiţi cu atenţie Termenii şi Condiţiile de utilizare a site-ului sanatate.cugetliber.ro.

  *