Boli şi afecțiuni

Teste obligatorii pentru a depista cauza ameţelii

Publicat la data de 22 decembrie 2011 de
 • A A A

 • cauze ameteala

  Deşi sistemul nostru de echilibru este situat în principal în urechea internă, el este conectat cu creierul şi trunchiul cerebral, ochii şi nervii senzitivi din organism.

  Fiecare din aceste centre transmite şi primeşte mesaje care vă permit să vă menţineţi echilibrul. Când este prezentă o afecţiune,aceste mesaje vă fac să simţiţi o ameţeală anormală.

  Un semn clar măsurabil a ceea ce se întâmplă cu sistemul de echilibru este o mişcare rapidă involuntară a ochilor denumită nistagmus. Stimulând sistemului nervos în diferite moduri care de obicei afectează echilibrul şi apoi măsurând cu atenţie mişcările oculare, medicul poate afla multe despre anormalităţile existente în sistemul vestibular.

  Această procedură este denumită VNG sau ENG. VNG înseamnă videonistagmografie, care urmăreşte mişcările oculare prin diferite tehnici de înregistrare video. ENG sau electronistagmografie este înregistrarea mişcărilor oculare din semnale electrice în locul înregistrării video.

  O serie de teste pentru un tezaur de informaţii

  VNG (sau ENG) este un grup de teste care poate contribui semnificativ la informaţiile de care medicul are nevoie pentru a vă diagnostica ameţeala.

  Un test este testul sacadat, care examinează mişcările oculare laterale rapide. Un alt test este testul de urmărire, pentru a vă măsura capabilitatea de a urmări ţinte în mişcare. O manevră de poziţionare testează pentru ameţeala indusă de mişcare.

  Testele calorice implică introducerea de aer sau apă caldă şi apoi rece în ureche şi apoi măsurarea schimbărilor care rezultă la mişcările oculare.

  În timpul testelor VNG vi se vor pune pe ochi ochelari conţinând camere sofisticate. Dacă testarea este realizată prin ENG, se amplasează electrozi lângă ochi. Ambele metode sunt concepute pentru monitorizarea atentă a mişcărilor oculare.

  Pentru unele dintre teste veţi sta pe scaun, observând ţinte luminoase ale căror mişcări sunt precis planificate şi controlate pentru a denota mişcări normale sau anormale ale ochilor. Pentru alte proceduri, cum ar fi testul caloric, veţi sta în poziţie întinsă. Întreaga secvenţă durează de obicei aproximativ 45 de minute.

  Medicul dvs. poate dispune o parte sau toate aceste teste şi altele, în funcţie de istoricul şi simptomele dvs. Fiecare contribuie cu informaţii distincte şi valoroase la imaginea generală a diagnosticului, informaţii care pot să nu fie disponibile prin alte mijloace.

  Revenirea la echilibru

  În funcţie de rezultatele testelor oftalmologice şi a altor teste, medicul dvs. poate da un diagnostic iniţial.

  În anumite cazuri, pentru un diagnostic precis pot fi necesare analize suplimentare. Odată diagnosticul definitivat, există o gamă variată de tratamente sigure şi eficiente pentru majoritatea cauzelor care produc ameţeala. Unele dintre ele pot fi controlate prin medicamentaţie şi / sau alimentaţie. Altele pot fi tratate prin activităţi speciale, care implică simple mişcări ale capului şi corpului. Altele pot necesita intervenţii chirurgicale, au terapie şi exerciţii fizice.

  Indiferent de cauza ameţelii, rezolvarea problemei constă adesea în diagnosticarea timpurie şi exactă, posibilă datorită aparaturii moderne – Otometrics, ulterior cu urmarea cu stricteţe a planului de tratament întocmit de medicul dvs.


  Un Comentariu


  1. ramonaV

   buna ziua,am o problema ce ma confrunt c-am de un an..dupa ce am nascut,dupa vreo citeva luni,am o ameteala ffff puternica,si imi furnica mina stinga,in acelasi timp..mi s-a intimplat pina acuma de 5 ori simptomele astea..nu am facut nimic pina acuma..am si hernie cervicala!! poate sa fie de la asa ceva??? sunt ameteli puternice,desi m-am ingrasat 30 kg in sarcina..vreau sa imi ziceti ce pot face…multumesc  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *. NOTĂ: Vă rugăm să postaţi doar comentarii legate de subiectul tratat în articol. Sunt interzise: folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) articolului, afişarea de anunţuri publicitare, jignirile, injuriile aduse celorlalţi cititori care au postat comentarii. Încălcarea acestor termeni şi condiţii va fi sancţionată cu ştergerea comentariului. Pentru mai multe detalii, citiţi cu atenţie Termenii şi Condiţiile de utilizare a site-ului sanatate.cugetliber.ro.

  *