Boli şi afecțiuni

Când se poate vorbi de o boală profesională

Publicat la data de 15 februarie 2012 de
 • A A A

 • Helping Hand

  “Aş vrea să ştiu dacă durerile de coloană provocate în timp din cauza lipsei unui mobilier ergonomic intră în categoria bolilor profesionale şi ce e de făcut ca să dovedeşti asta?” (Ana Lena).
  ***
  Potrivit expertului în probleme de muncă, ec. Marian Suciu, o afecţiune poate fi considerată o boală legată de profesie ( afecţiune osteo- musculo – articulara, datorată poziţiei de lucru incomode, forţate, vicioase) dacă îndeplineşte condiţiile din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă.
  Este bine de ştiut că bolile profesionale, precum şi suspiciunile de boli profesionale se vor semnala obligatoriu de către toţi medicii care depistează astfel de îmbolnăviri, indiferent de specialitate şi locul de muncă, cu prilejul oricărei prestaţii medicale: examene medicale profilactice, consultaţii medicale de specialitate.

  Se completează o fişă
  Medicul care suspectează o boală profesională completează fişa de semnalare BP1 şi trimite bolnavul cu această fişă la unitatea sanitară de medicina muncii, respectiv clinica de boli profesionale sau cabinetul de medicina muncii din structura spitalelor, în vederea precizării diagnosticului de boală profesională. De asemenea, medicul specialist de medicina muncii examinează bolnavul, stabileşte diagnosticul de profesionalitate şi completează fişa de semnalare BP1, pe care o trimite oficial la autoritatea de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de maximum şapte zile de la precizarea diagnosticului de profesionalitate.


  0 Comentarii


  Fii primul care comentează!


  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *. NOTĂ: Vă rugăm să postaţi doar comentarii legate de subiectul tratat în articol. Sunt interzise: folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) articolului, afişarea de anunţuri publicitare, jignirile, injuriile aduse celorlalţi cititori care au postat comentarii. Încălcarea acestor termeni şi condiţii va fi sancţionată cu ştergerea comentariului. Pentru mai multe detalii, citiţi cu atenţie Termenii şi Condiţiile de utilizare a site-ului sanatate.cugetliber.ro.

  *