Boli şi afecțiuni

Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav

Publicat la data de 19 februarie 2012 de
 • A A A

 • semnebolificat-1329656763

  Ficatul este un organ puternic şi rezistent al corpului, iar în unele cazuri semnalele de alarmă se pot observa abia în stadii avansate ale bolii. De aceea, este important să ştiţi care sunt simptomele bolilor de ficat, pentru a depista problema cât mai timpuriu.

  Fără activitatea ficatului nu am putea să digerăm mâncarea, să absorbim nutrienţii sau să eliminăm substanţele toxice din organism. Cu toate că acest organ are proprietatea de a se regenera, anumite elemente îl pot afecta atât de grav, încât pot cauza serioase probleme de sănătate. În momentul în care ficatul nu mai funcţionează în parametrii nor-mali, organismul nu mai poate face faţă obezităţii, oboselii, bolilor cardiovasculare sau tulburărilor digestive.
  Cu toate că bolile ficatului nu dau simptome clare care să ne trimită imediat la medic, există anumite manifestări organice care ne semna-lează că ficatul suferă. Unul dintre primele simptome constatate de medici în tulburările hepatice este starea permanentă de oboseală. Bolnavii resimt oboseala şi slăbiciunea chiar şi după o noapte de somn sau după o săptămână de odihnă.
  Pigmentarea pielii este un alt indiciu al bolilor de ficat. Pielea se decolorează şi capătă nuanţe gălbui, deoarece afectarea hepatică determină acumularea în exces de bilirubină (pigment biliar prezent în sânge). Pe faţă pot apărea pete decolorate, iar albul unghiilor devine uşor gălbui.

  Suprasolicitarea ficatului provoacă tulburări digestive
  Afecţiunile ficatului se pot manifesta şi prin apariţia unor probleme de ordin digestiv. În această situaţie, ar fi bine să evitaţi alimentele „grele” precum cele bogate în grăsimi, zahăr, aditivi şi făină albă, dar şi alcoolul sau tutunul.
  În plus, dacă ficatul nu funcţionează cum trebuie, se pot observa schimbări în ceea ce priveşte tranzitul intestinal, cum ar fi scaun moale pentru perioade îndelungate, constipaţie, balonare asociată cu diaree şi gaze sau modificări ale culorii urinei şi scaunului.
  Starea de sănătate a ficatului poate fi verificată şi după aspectul limbii, susţin unii specialişti. Astfel, bolnavul are senzaţia de gust acru în gură şi greaţă, simte frecvent un gust preponderent amar şi are gura uscată, sau nu mai simte gustul alimentelor.
  În alte cazuri, predomină o senzaţie de gust sărat indiferent de ali-mentul care este consumat şi apare senzaţia de greaţă imediat după masă. Totodată, pacientul poate avea limba permanent uscată şi o senzaţie de căldură în zona limbii.

  Cum putem preveni bolile de ficat
  Medicii recomandă evitarea consumului excesiv de alcool, întrucât ficatul este responsabil de filtrarea toxinelor din organism, iar această funcţie este compromisă de ingerarea unor cantităţi mari de alcool. Cantitatea admisă pentru o persoană sănătoasă este de 175 de ml de vin sau 350 de ml de bere pe zi, dar pentru cei cu afecţiuni hepatice, alcoolul este strict interzis. Mai mult, nu amestecaţi medicamentele cu alcoolul.
  Alimentaţia joacă un rol esenţial în prevenirea afecţiunilor hepatice, aşa că trebuie evitate mâncărurile semi-preparate, sau alte alimente bogate în proteine şi carbohidraţi.
  De asemenea, respectaţi regulile de igienă, spălaţi-vă des pe mâini, mai ales înainte de masă şi evitaţi expunerea la poluanţii comuni cum ar fi fumul de ţigară sau vaporii de vopsea.


  59 Comentarii


   
   

  1. petrisor maria

   Am 60 ani,muncesc in ITALIA far a documents in tegula de 3 ani,Anul trecut in Luna August mi-am facut analize in Tara si pt ficat, nu au fost problems,dar a cum de o saptamana simt o durere in partea dreapta a abdomenului sub coaste si as reflecta spre spate,nu am posibilitatea de a ma dice la un doctor,lucrez .ca BadAnta la post fix,ingrijesc o batrana de 90 ani;locuiesc izolata,org sa.mi spuneti ce medicament sa mi iau.Va multumesc


   
     Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *. NOTĂ: Vă rugăm să postaţi doar comentarii legate de subiectul tratat în articol. Sunt interzise: folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) articolului, afişarea de anunţuri publicitare, jignirile, injuriile aduse celorlalţi cititori care au postat comentarii. Încălcarea acestor termeni şi condiţii va fi sancţionată cu ştergerea comentariului. Pentru mai multe detalii, citiţi cu atenţie Termenii şi Condiţiile de utilizare a site-ului sanatate.cugetliber.ro.

  *